Article last updated on: 19. 05. 2024.

Introduktion

När du använder en kontorsstol dagligen kan du riskera att utveckla rygg- och nackproblem. En stol av god kvalitet kan hjälpa till att förhindra detta genom att ge lämpligt stöd för din ramstorlek eller viktfördelning enligt olika positioner under användning – men bara om den är rätt justerad! Den bästa typen är de som har justerbarhet i höjdled samt förmågan genom kullagrade stötar; dessa säkerställer mjuk lutning utan några skakiga rörelser.

Hur justerar du din stol korrekt?

När du sätter igång, se till att du justerar sitthöjden korrekt. Det bör vara en rät vinkel mellan låren och vaderna samt parallella knän eller något under höfterna för maximal bekvämlighet när du sitter vid en arbetsbordsstol med armstöd aktiverade i denna artikel

När du sitter i stolen, se till att den stödjer din kroppsvikt. Mekanismen justeras när det finns motstånd mot att luta sig tillbaka och stöd när man gungar framåt försiktigt igen med lätthet – detta kan ta lite tid att vänja sig vid men vilken position som än fungerar bäst för att sitta bekvämt förblir stillastående! Med det sagt; Om det finns justerbart sittdjup på din, sitt så långt bort från kanten så att benen inte har problem med att nå golvet eller högre än vanliga höjder som krävs på grund av upphöjda säten (särskilt om du lider av kronisk smärta).

Tips för en sund hållning

Det bästa sättet att säkerställa en smärtfri arbetsdag är att se till att du sitter så långt bak på din kontorsstol med så mycket dämpning som möjligt och sedan inta en upprätt hållning som är skadlig i längden. Men även om detta vore möjligt för alla – och det är det inte! Stå upp och sträck på dig regelbundet vid olika punkter under varje dag så att dynamiska sittplatser inte skadar någon av oss ännu.

Om du har ett justerbart skrivbord, börja med att justera din kontorsstol till rätt höjd. Justera sedan så att underarmarna vilar lätt på skrivbordet medan du sitter upprätt med fötterna platt mot golvet och intar en bekväm position under hela arbetsdagen (du kan också använda ett fotstöd). Vissa skrivbord kan inte ta emot mindre användare; i dessa fall rekommenderar vi att du lägger till en av våra användbara tillbehör som stativ eller stigare som gör möbler mer tillgängliga för alla!

Se också till att din bildskärm är i rätt höjd och vinkel – den övre kanten ska vara ungefär midja hög eller något under ögonhöjd.