Article last updated on: 13. 07. 2024.

Instruktioner

Sex steg för att justera din kontorsstol korrekt.

Det bästa sättet att undvika nack- och ryggproblem är att se till att du sitter rätt i din kontorsstol. En produkt av god kvalitet hjälper, men det är bara lika effektivt om justeringarna har gjorts korrekt!

1. Sitthöjd – vad ska man tänka på?

När du justerar sitthöjden på din kontorsstol kan det vara frestande att ställa in dem för lågt. Detta är ett stort misstag! Som ett resultat kommer du att uppleva mer betydande påfrestningar från att sitta under långa perioder, vilket kan leda till ryggsmärtor och spänningshuvudvärk. För att hålla dig ergonomiskt medan du arbetar, sitt upprätt så att inga smärtsamma muskler drar när du sakta sänker dig hela dagen (eller strax efter timmar).

2. Justera sits, sittdjup och sitslutning korrekt

Se till att du använder den för att få ut det mesta av din stol. Luta bort från en rak rygg och håll konstant kontakt mellan dig själv och vilken dyna eller sittyta som helst framtill – naturligtvis medan du sitter upprätt! Om det finns en lutning mot dit blod samlas efter att ha strömmat igenom alla lager tillräckligt bra, främjar detta bättre cirkulation eftersom personer med friska ben kan sitta utan att ha problem eftersom deras bäcken kommer att förbli upphöjt på grund av gravitationen, vilket hjälper dem att hålla sig energiska under längre perioder på jobbet .

3. Justering av höjd och läge på ryggstödet eller svankstödet

Denna stol syftar till att ge dig det optimala stödet så att din rygg inte blir trött efter en lång dag på jobbet. Helst kan den justeras för olika positioner och rör sig efter behov när man sitter upprätt eller lutar sig något bakåt på ena sidan samtidigt som man håller i något annat som armstöd.

4. Justering av nackstödets höjd eller lutningsvinkel

När du sitter vid ett skrivbord är det viktigt att hålla huvudet något sänkt och borta från hårda ytor. Om du märker att du blir spänd eller upplever smärta i halsryggen, luta dig då mot den här stolen! Skärmen ska placeras strax under ögonhöjd så att det inte blir någon belastning på nackmusklerna när man tittar upp och ner under hela arbetstiden.

5. Justering av armstöden efter kropp och skrivbord

Armstöd är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att behålla din ergonomiska position medan du arbetar. De kan justeras på många sätt, inklusive höjd och vinkel (radiellt). Underarmarna ska vila löst med tillräckligt med utrymme mellan de övre armhålorna på vardera sidan så att de inte kommer i kontakt med möbler eller andra hinder när de släpps från att sitta vid skrivbordet hela dagen!

6. Anpassa mekanismens mottryck till din kroppsvikt

Ryggstödets (eller hela mekanismens) mottryck är exakt justerbart i kontorsstolar med viktjustering. Du kan göra detta genom att vrida på en ratt under ditt säte och justera den tills du finner det bekvämt; stäng sedan av eventuella extra spänningar som kan uppstå när du sitter ner under en längre period utan att riskera smärta eller obehag från översträckta muskler!